От ГЕРБ-СДС разпространиха проекта за Споразумението за съвместно управление в рамките на

...
От ГЕРБ-СДС разпространиха проекта за Споразумението за съвместно управление в рамките на
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС: Ротация на 15 м. Денков: Добро начало

От ГЕРБ-СДС разпространиха  плана за Споразумението  за взаимно ръководство в границите на мандата на Народното събрание сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и  „ Механизъм за взимане на решения “ .

От тях става видно, че договарянията ще бъдат за ръководство до края на мандата на този парламент, като в преговорния екип от страна на ГЕРБ влизат: Мария Габриел, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

В документа се планува, че след ротацията Мария Габриел ще бъде министър-председател и външен министър, а Николай Денков – вицепремиер и учебен министър. Запазва се структурата на Министерския съвет с един вицепремиер, както и броят на министерствата.

След идната ротация, като е планувана за декември, тя към този момент ще бъде на 15, а не на 9 месеца , както беше до момента. И тогава ГЕРБ си резервира Министерство на външните работи, а ПП-ДБ – МОН. В документа е планувано, когато една партия е поставила собствен човек за министър, другата да уточни заместниците му.

Занапред персоналният състав на кабинета ще се дефинира освен от Николай Денков и Мария Габриел, а и от водачите на обединенията, участващи във властта.

В Споразумението са написани и органите, които следва да се избират с нормално болшинство: 10 конституционни съдии, омбудсман, 4 души за Сметната палата, нов Фискален съвет, Комисия за финансов контрол, Комисия за обществен контрол над записаните инспектори, Комисия за защита на конкуренцията, Комисия по икономическа политика и нововъведения, Агенция за обществените предприятия и надзор, Комисия за енергийно и водно контролиране, НЗОК, Национален осигурителен институт, Комисия за отбрана от дискриминация, Комисия за отбрана на персоналните данни, Българска телеграфна агенция, КПКОНПИ, Съвет за електронни медии и други.

Разписани са и 25-те позиции, за които са нужни 2/3 от гласовете на депутатите, измежду които Комисия за противопоставяне на корупцията, Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет, Инспекторат към Висш съдебен съвет.

В документа са упоменати и главните цели, към които би трябвало да се обединят ръководещите. Те са:

1. Устойчиви обществени финанси, с оглед реализиране на един от главните ни цели, а точно участието на България в Еврозоната;

2. Продължаване на напъните и предприемане на ограничения за  битка против корупцията;

3. България да отключи капацитета си за ускорено икономическо и обществено развитие;

4. Провеждане на политики за рационализация на страната, включително развиване на инфраструктурата, енергийна успеваемост и др.;

5. Поставяне на образованието, в това число професионалното обучение, както и качеството на човешкия капитал като първокачествен приоритет;

6. Финализиране на процеса по приемане на България в Шенген по сухопътни граници;

7. Гарантиране на националната сигурност;

8. Безусловно следване на европейски и евроатлантически път на развиване на страната.

„ Като собствен върховен приоритет, страните одобряват продължение на напъните по протичащата промяна в правосъдната власт. Това включва преди всичко, приемане на нов Закон за правосъдната власт, който да обезпечи заложените в Конституцията на Република България цели, отговарящи на интернационалните стандарти за самостоятелен съд и прокуратура, отчетна прокуратура, безпристрастни и способени магистрати, притежаващи безспорни високи морални и нравствени качества, обезпечени от ефикасен Инспекторат, в името на справедливостта, дължима от всяка правова страна на обществото “, написа още в плана на съглашението, чийто цялостен текст може да прочетете  ТУК .

В съглашението, което бе препоръчано от ГЕРБ-СДС на ПП-ДБ,  е оповестен и „ Механизъм за взимане на решения “, който може да видите  ТУК .

По-рано днес  Бойко Борисов прикани ГЕРБ да даде финален късмет на съдружното съглашение с ПП-ДБ, с цел да може България да има устойчиво ръководство.

Това се случи по време на речта му на Националното заседание на партията, което се организира в НДК.

„ Повече такива – за 6 месеца, за 9 месеца, а да забележим, а да се пробваме… Като виновна партия смятам, че би трябвало да опитаме да въведем ред в този безпорядък, тъй като неуспехът ще е наш “, уточни още той.

Премиерът Николай Денков сподели, че ще разяснява препоръчаното от  ГЕРБ съдружно съглашение, откакто го прочете, само че посочи, че към този момент има препоръчан документ на масата и това е положително начало за договаряния:

„ Проведохме с госпожа Габриел диалози, само че както постоянно до момента сме казвали и двамата, крайния резултат ще го видите, когато всичко е сложено на масата. Никой от нас няма предпочитание да показва негова версия на нашата полемика, тъй като това единствено ще попречи да достигнем до положителен резултат. За нас е основно да се дефинира по какъв начин ще продължат промените. Изборът на основните лица ще бъде изработен по метод, който ще бъде безапелационен за обществото и ще сложи нови стандарти на ръководство, на правосъдна система, на антикорупционна комисия, регулатори “.

Вицепремиерът Мария Габриел разяснява, че е значимо да бъде непокътнат градивният разговор сред нея и Николай Денков, а за поделянето на министерствата сподели, че преди да се отговори на въпроса кой ще е министър, са значими други два въпроса – какво и по какъв начин.

„ Много ясна посока, доста ясни промени, доста ясни правила, доста явен механизъм на работа. След това – по какъв начин, това е нещо, което ще продължим да обсъждаме и чак тогава ще пристигна въпросът какви са позиции и кой е на тях. Ние с учен Денков ще създадем всичко допустимо – имам вяра – да бъдат сложени и разисквани въпросите, които в този момент си задаваме. За да не задаваме още веднъж след време “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР